Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Novellsamlingar?

Guff efterlyser novellsamlingar:

Så mycket fantastiknovellsamlingar på svenska finns det inte, men något finns det.

Sam J Lundwall har gett ut en tunn novellsamling som - har jag för mig - kort och gott heter "Fantasy" (kolla på biblioteket). Där finns både gamla och nya namn representerade i en rätt väl utvald samling.

Sedan har bokförlaget Paradishuset i Lund gett ut två intressanta samlingar. Den första - "Främmande besök" är det väl - är inte så lysande, men den andra - "Svenska monster och annat otyg" är mycket bra - och allt är svenska originalnoveller.

Bokförlaget Replik har några bra samlingar kring sf och cyberpunk ("Stora boken om science fiction", "Stora boken om robotar" och "Cyberpunk" är det väl?). Bör finnas på biblioteken och med lite tur också i bokhandeln.

Går man sedan lite längre tillbaka finns Sam J Lundwalls antologisamlingar "Det hände imorgon" (leta på antikvariaten) som i urval knappast har något motstycke.

När du ändå letar på antikvariaten kan du plocka på dig så många gamla Nova Science fiction som möjligt (tidskriften, inte pocketserien med samma namn). Främst översatt sf, men även en del svenska originalnoveller och fantasy.

På engelska finns det nästan hur mycket som helst, även om det nya mycket är i form av temaantologier som blir trista i längden. Temaantologier gör sig bäst som urval, inte som originalantologier, är min erfarenhet.

Ett bra men dyrt val är att titta på de "Best of..."-samlingar som kommer årligen - kanske främst de som redigeras av Terri Windling. Dock får man mycket noveller för pengarna.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 15:49
Datum: 2001/04/18