Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Höra en historia

Jag började fundera idag när jag hörde en gammal inspelning där Astrid Lindgren läser Emil i Lönneberga. Är det barndomsnostalgi, eller har hon verkligen något magiskt i rösten som gör att man blir som förtrollad? Jag vet inte. Men jag vet att få saker är mysigare än att höra Astrid läsa sina sagor och det hoppas jag att alla barn i alla åldrar får uppleva.

När jag var liten hörde jag "Bilbo" som radioföljetong och jag minns att jag satt som klistrad vid radion fast jag väl hade måttlig koll på vad Bilbo var för en slags figur. En annan radioteater som var dödligt spännande var "Elidor - det gyllene landet" (tror jag att den heter). Överhuvudtaget brukar jag bli väldigt förtjust i radioföljetonger och liknande - bara jag ger mig tid att lyssna. Det är alltid närmare till hands att se på film istället. Vi har ju diskuterat vilken besvikelse fantasyfilmer brukar bli, och hur omöjligt det skulle vara att göra exempelvis WoT som film(er).

Frågan är varför vi så sällan talar om radioföljetonger och -teater. Är det ett dött medium (dvs är jag en gammal mumie som fortfarande gillar det) eller är det bara något man glömmer i hastigheten? Jag kör väldigt mycket bil tack vare att jag är långpendlare till jobbet, och det är underbart att ha inspelade böcker att kunna lyssna på. Fördelen med radio är att man fortfarande kan vara helt trogen originalet och fortfarande får göra sig egna bilder i huvudet.

Är jag unik som tycker att det är fantastiskt att få HÖRA en historia, gärna lite lätt dramatiserad med olika skådespelare och lite ljudeffekter? Hur skulle det vara att exempelvis få höra "The Eye of the World" som radioteater? Totalt överflödigt, eller ...? Jag bara undrar.

Min bok finns ju numera också som e-bok, och det har fått mig att fundera en del på e-böckers utveckling. Nog skulle det vara häftigt om e-boken kunde innefatta ljudinspelningar, så att man kunde slå över till audio mode när man inte ids läsa själv ... lite bra musik i bakgrunden skulle ju inte vara fel heller ...

Jag fick aldrig någon möjlighet att lyssna på Radioteaterns uppsättning av "Sagan om Ringen", och jag undrar om den går att få tag på i CD-form eller så. Men fortfarande - inget slår Astrid Lindgren en mörk vinterkväll när snön faller ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 19:31
Datum: 2001/05/05