Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Klassiker som bör finnas ...

Christina skrev:

"Ja ... jo ... Det är ju skillnad på en-bok-jag-tycker-är-bra och en KLASSIKER. Fast just nu känner jag själv att jag inte riktigt kan ge någon bra definition. (Hjälp!)"

Tja, det finns nog två vettiga ingångspunkter när man ska definiera en klassiker. En är den fortfarande läses och koms ihåg efter X år (100 år kan nog ses som en praktisk lägsta gräns här, i vart fall för litteratur). Med den definitionen blir mängden sf-klassiker högst begränsad.

Den andra definitionen är vilka verk som har inspirerat och påverkat efterföljande andra författare i hög grad (vilket i praktiken innebär att de varit nydanande inom åtminstone genren) - ju längre desto bättre.

Men i vilket fall ser jag det som oroande att jag inte kan komma på en enda klassiker inom fantasyn som skrivits efter Sagan om ringen (före Tolkien kan jag peka ut flera stycken, till exempel Lord Dunsanys _Time and the Gods_, Mervyn Peakes _Gormenghast_, Fritz Leibers noveller om Fafhrd och Gray Mouser och Jack Vances _The Dying Earth_). Enda jag kan komma på är _Earthsea_ av Ursula K LeGuin, men jämför man dess påverkan på fantasyn med vad hennes _The Left Hand of Darkness_ hade på sf så tvivlar man.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 22:36
Datum: 2001/05/28