Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Besviken

Detta har hittills varit ett av de trevligaste ställena att diskutera fantasy på, tycker jag. Jag tycker inte att argument typ "vafan gillar du det där och inte det här, e du helt dum i huvet" hör hit, alltså.

Man ska självklart ha respekt för varandras smak. Jag försökte läsa Eddings för några år sedan och tröttnade snabbt - vet faktiskt inte varför. En kompis sa att det engelska originalet är bättre, det är möjligt att hon hade rätt. Jag känner i alla fall en hel del trevliga, intelligenta personer som säger att de gillar Eddings och att han är rolig, så jag får kanske göra ett nytt försök någon gång.
Tolkien kämpade jag med rätt många gånger innan jag lyckades pressa mig förbi förordet ("om piptobak") men sedan var jag fast. Detta var på det gamla goda sjuttiotalet då i varje fall jag inte ens hade hört ordet "fantasy" utan trodde att jag läste en "saga" ... Det finns en del stycken i SoR som får mig att rysa av välbehag varje gång jag läser dem, till exempel färden genom Moria, scenen vid Orodruin och Merrys bedrifter på slagfältet. Men det finns också en del passager som får mig att vrida mig lite besvärat, som när det ska bli lite bibliskt i tonen eller när det ska sjungas någon evighetslång sång. Fast dem hoppar jag över. Men jag läser gärna boken en gång till.

Har någon förresten läst Philip Pullman? (Han finns på denna sajt, ja.) Originellt så att det förslår, väldigt långt från både Tolkien och Eddings.


Namn: snoken
E-post:
Tid: 08:18
Datum: 2000/03/31