Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fantasymat

Det beror ju lite på det geografiska läget, men om klimatet tillåter är ju det naturliga tillståndet någon typ av skog. Som exempel ska väll hela tajga-bältet från början i princip ha varit en heltäckande barrskogsdominerad skog. Så om man förutsätter att den aktuella värden är någorlunda orörd så bör ju ungefär all icke uppodlad mark vara täckt med skog (Om det inte utspelar sig i öken eller tundra trakter). De vidsträckta gräsängar som ofta förekommer i fantasy-litteraturär ju då (om det utpelar sig i ett medeltidsliknande samhälle) synnerligen orealistiska. Människorna har knappast resurser att hålla dem öppna.
En annan viktig aspekt är väll att det är först med rätt förhållandevis moderna metallskodda plogar man kunnat plöja lermarker (om jag minns rätt). I så fall blir ju de idag viktiga lerslätterna omöjliga att odla på, utan man hänvisas till betydligt mer kuperad och stenig sand och morän mark. När man dessutom inte har dagens redskap för stenröjning krymperju åkrarna ännu mer. Det medeltida jordbruket var nog (kannske tillskillnad från i mycket fantasy-litteratur) i verkligheten en mycket hård syssla (ofta med svälten nära vid en hård vinter).


Utan det moderna samhället är ju det i det stora hela svårt att leva som vegetarian, spec i nordliga trakter, se bara på inuiternas eller evenkernas ursprungliga kultur. I deras traditioner förekommer nästan inte vegetabilisk föda överhuvudtaget (och vad skulle de fått denn ifrån (idag finns ju helikopter)).
Läste någon stans att för att tillodogöra sig dagsbehovet av näring på blåbär krävs runt 15-liter för en normal människa. Iof finns det ju vegetabilisk mat direkt i naturen som både är lättare och hitta i större mängd och näringsrikare än blåbär. Men iallafall skulle det nog vara svårt att få tillräcligt med spec fett (och aminosyror odyl) utan att äta djurs kött och spec inälvor (kött är ju trots allt hos vilda djur både magert och fattigt på andra näringsämnen, inälvorna var nog betydligt värdefullare).
Att människan under historiens lopp har ätit kött beror knappast på att den varit lat utan snarare varit en förutsättning för att överleva i en karg och ogästvänlig miljö. Under större delen av människans historia har man helt enkelt varit tvungen att äta och samla vad man fått tag i för att överhuvudtaget överleva, ofta en hård vinter. Om så inte varit fallet skulle hon nog förlänge sedan varit en parantes i tidens töcken.


Namn: Kappan
E-post:
Tid: 01:14
Datum: 2001/06/07