Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Svensk Fantasy

Det är roligt att allt fler efterfrågar svensk fantasy. Tycker jag, som är svensk och skriver fantasy. Debuterar på NoK i höst med en bok som heter "Svart Eld", leta runt lite bland sidorna på denna sajt så ...

När jag började skriva tyckte jag också att det var ofattbart ont om svensk fantasy, fast det var väldigt många år sedan jag började, å andra sidan. Då fanns i alla fall Bertil Mårtenssons trilogi ute i handeln. Och Astrid Lindgren, förstås. Och sedan dess har det kommit författare som Erik Leijonhufvud, Niklas Krog, Per Jorner, Tomas Björklund, Andreas Roman, Karolina Bjällerstedt-Mickos ... och sedan finns ju klassiska böcker i low-fantasy-stil som Maria Gripes böcker och en del historier av Selma Lagerlöf. (Fler än jag som älskade "Tordyveln flyger i skymningen"? Jag bara undrar.)

Problemet med fantasydefinitionen idag är att man ofta knyter den så väldigt hårt till Tolkiens värld och till anglosaxisk sagotradition (Arthurlegenden, kelter) och där är det ju klart att vi svenskar är lite främmande. Men man kan ju försöka vara lite mer generös i definitionen, och då finns det ju en enorm skatt i exempelvis isländska Eddan och alla andra "vikingahistorier". Själv tycker jag att det är roligt om man får med lite skandinavisk stämning i böckerna, både i miljöer och när det gäller mytologisk inspiration. Eller, för all del, influenser från alla möjliga sorters kulturer och länder, inte bara England.

Men bristen på svensk fantasy kan nog också förklaras med att vi inte har haft samma berättartradition här som i England. Här har fantasyn länge varit ganska föraktad av kultureliten och "bra böcker" skulle ett tag bara handla om socialrealism. Fortfarande är det så att många svenska författare får sina fantasyalster marknadsförda som "fantasifull skröna" m fl fina omskrivningar.

Men just för att vår berättartradition är lite annorlunda än den anglosaxiska tror jag att svenska fantasyförfattare har möjlighet att skapa en egen stil i fantasyträsket. Jag vet inte vilka andra svenska fantasyböcker som kommer att ges ut i år förutom min, men jag gissar på att det kommer allt fler titlar - i synnerhet om de blir efterfrågade. ;-)


Namn: Christina
E-post: c.bronnestam@telia.com
Tid: 09:27
Datum: 2000/04/06