Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Vidare om Tolkien

Jag tycker att Tolkien är bättre än Jordan. Om det beror på att jag läste Härskarringen före kan ingen svara på men faktum är att Tolkien har betydligt mer substans i sitt skrivande. Själv tycker jag att Jordan går till överdrift allt för ofta, det verkar som att han hittar på saker eftersom för att underlätta sitt skrivande. Det jag tänker på är främst alla dessa nya sätt att färdas på som dyker upp hela tiden.
Först färdades dom längs "vägarna" och jag blev smått irriterad för i mina ögon verkade det mest som ett snabbt sätt att få hela följet från Caemlyn till Fal Dara på endast 1 kapitel (eller om det var 2). Efter ett tag lärde jag mig att acceptera Vägarna, det var trots allt rätt bra. Redan i nästa bok kommer nästa överaskning, portalstenarna. Min irritation växer, senare introduceras vi även i drömmvärlden och min förvirring är enorm.
Visst, Jordan skriver och förklarar allt på ett bra sätt men fortfarande kan jag inte sluta tycka att han gör det för lätt för sig. Utan dessa snabba färder kors och tvärs över "randland" hade han haft problem att knyta ihop en bra story som inte blir segdragen.
Nu kommer nog många påstå att det är Tolkien som är segdragen men jag hoppas att jag inte är ensam med att tycka att Tolkiens verk alltid lever.
Att en hord trollocker eller en mörkvän dyker vart folk än vänder sig gör inte en story bättre, snarare mer ifrågasättande.

Nu låter det verkligen som om jag är emot Sagan om drakens återkomst men så är det inte. Jag älskar serien och tycker att den är väldigt bra. Det bra med serien överväger det dåliga.
Men bättre än Tolkiens ringtrilogi har jag väldigt svårt att förstå att någon tycker att serien är.

För övrigt så gillar jag även Stephen Donaldssons första krönika om Thomas Covenant bättre än SoDå, det är en mycket bra serie som jag rekommenderar alla att läsa om ni inte gjort det redan.


Namn: Elrid
E-post:
Tid: 19:31
Datum: 2000/04/08