Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Tid

Min far och jag diskuterade det här i midsommar.. Vi kom fram till att det som skiljer SF och fantasy i grova drag är hur man beskriver "övernaturliga saker".

Ta kraften i Star Wars tex..
Om kraften inte förklaras utan blir något mystiskt/magiskt så är det fantasy, men när kraften förklarad i tekniska termer så blir det SF.

Dvs. om någon skulle komma och ta Belgariaden och ändra alla ställen där det används magi och förklara den vetenskapligt så borde det inte längre klassas som fantasy.

Men..det är ju bara VÅRA synpunkter =)

Alltså, för mig skulle fantasy kunna utspela sig i stenåldern eller framtiden, spelar ingen roll. Däremot är ofta en lägre teknologisk utveckling en fördel, för då kan ingen förklara alla halvmystiska saker vetenskapligt.


Ett exempel vi tog var telepati. Telepati används ofta i sf-böcker, men egentligen...
telepati är ju att utnyttja krafter i hjärnan som vi, dagens människor, inte använder. (beskrivs iaf så i vissa böcker jag läst). Men vad är då magi? Är inte magi ofta tankekraft? (bortse från runmagi etc..)

Alltså.. om någon skulle komma med en teknisk förklaring till att vissa människor har lyckats komma åt gömda delar av hjärnan (tänk på hur lite av hjärnans kapacitet vi använder!) och med hjälp av detta lyckas böja objekt, ändra tex en kulas färd i luften, förflytta sig från en plats till en annan genom teleportering, tala med djuren etc.... Då skulle det ju inte vara magi längre!

Nej det är bäst jag slutar för jag blir bara mer och mer förvirrad =)

/Pejgan


Namn: pejgan
E-post:
Tid: 13:48
Datum: 2001/07/02