Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Vad är magi?

Om vi förutsätter att magi finns. Magi är då kunskapen om att tvinga den fysiska världen att göra som man själv vill. Det finns "grå magi" eller den rätt milda häxmagin, med medaljonger, mineraler och andra häxting. Där är det snarast tingens utstrålning som ska ge resultat. "Svart magi" där man via besvärjelser ska tvinga underjordens andar och demoner att hjälpa en att uppnå mycket egoistiska mål. Den är synnerligen otrevlig, för vare sig man tror på den eller inte, kan den sätta igång psykiska processer i ens personlighet. "Vit magi" kan också syssla med andebesvärjelser men vitmagikern verkar för det goda. Den här magin är också sökande, utforskande.

Utslag av människans egna mentala krafter är inte magi, även om de kan verka så. Telekinesi, att flytta föremål med tankekraft; telepati, att läsa och sända tankar; blodstillning, att på långt avstånd kunna stilla en blödning; att få glimtar av framtiden; varsel osv.

Sk spökerier är inte heller magi.

Men visst har Christina rätt i att mycket av det magiska tänkandet emanerar ur människans önskedrömmar. Och att drömma är i och för sig viktigt (plattityd X23).
Ajö!


Namn: Jörgen Peterzén
E-post:
Tid: 10:57
Datum: 2001/07/06