Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Svart eld

Nu har jag försökt fundera ut ett svar på Beths undring men jag är inte så säker på att jag kommer på något vettigt ...

Tolkien undvek sex i sin bok. Vare sig det berodde på hans egen smak eller för att det helt enkelt inte passade in i intrigen - nåja, jag tror inte att jag saknade det heller.

Eddings och Brooks verkar lite lagom frustrerade, likaså Jordan. Jag undrar om det kanske beror på de amerikanska förlagen, som tror att de publicerar böcker för den lite yngre publiken och därför ängsligt hyschar ner allt som skulle kunna irritera puritaner i bibelbältet. Eller nåt. (Fast det är förstås helt OK att spika upp folk på dörrar etc.)

Resultatet har i alla fall, om man får vara litelite elak mot dessa herrar, blivit lite lätt ansträngt. I Brooks' böcker kramas de, jättekäckt. I Jordans böcker rodnas och fnissas det så fort ordet nakenhet nämns, hu va spännande. Och som (svensk) läsare skruvar man lite besvärat på sig.

I Robin Hobbs böcker tycker jag att ämnet behandlas på ett mycket, mycket bättre vis men så känns hon också mer modern, likaså Gaiman. George Martin går längre och drar till med våld och sex så att det blir smått spekulativt ibland. (Fast han skriver bra ändå.) Så ska man vara riktigt objektiv så spänner det nog över hela skalan och man kan alltså inte säga att fantasyförfattare är si eller så ens i det här fallet. Det som brukar reta mig är när det blir så utstuderat detaljerat beskrivet när det gäller våldsscenerna och sedan så generat och tafatt när det kommer in på känslor och erotik. Då är det en konstig balans.

Så, alltså, det kan vara förlagen som bromsar. Eller också är fantasyförfattare ett ovanligt blygt släkte... Eller också är det ämnet i sig. Ska man ut och rädda världen så hinner man inte med annat, kanske.

Svart eld tassar väl lite en egen väg genom att direkt använda erotik som tema, men utan att vara särskilt detaljerad. Fast en scen jag gillade att skriva var när bokens hjälte står i begrepp att ha en intressant sexuell upplevelse och hans egentliga "quest", det där som gör det till fantasy alltså, bokstavligt talat kommer in och stör. Varpå den jordnära verkligheten och den stora drömvisionen med ens blir helt oförenliga och vår hjälte blir helt ställd eftersom han inte kan spela båda rollerna på en gång. (Jag uttrycker mig svävande för att inte göra för mycket spoiler av det hela.) Scenen var rolig att skriva just för att det blev en sådan präktig krock.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 14:29
Datum: 2001/07/17