Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Är det ok att låna?

Det är OK att låna och att låta sig inspireras, men det är inte OK att plagiera.

Så anser jag. Att använda t ex verkliga händelser som underlag för en historia är naturligtvis inget plagiat. Trots allt, vitsen är att man ska komma med en bra historia och inte tävla i vem som är mest originell. Den som är alltför fantasifull i en fantasyhistoria riskerar nog ändå bara att bli betraktad som fullkomligt bisarr och obegriplig.

En bra författare kan förstås uppge varifrån han/hon fått sina idéer. ALLA får ju sina idéer någonstans ifrån, eller hur? Precis som att en avancerad teknisk uppfinning kan patentsökas ÄVEN om alla dess delar - skruvar, muttrar, tejp - faktiskt har uppfunnits av någon annan tidigare. Det är ju konstruktionen i sin helhet som är det nya. Många litterära storverk har skrivits med exempelvis bibliska episoder som utgångspunkt.

Plagiat, däremot, är det när man härmar ett skönlitterärt verk i detalj, i både handling och stil, och sedan påstår att man har hittat på allt själv. Det kan också bli en fråga om upphovsrätt om man direkt kopierar ett säreget namn - till exempel Moiraine, Bilbo eller Meljyre.

Vad gäller WoT så kan man tydligen lugnt utgå från att så gott som allt är hämtat från olika myter och legender. Inget fel i det, så länge författaren står för det och läsaren inser det.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 21:59
Datum: 2001/07/18