Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Hmm, har jag nåt vettigt att säga?...

Hade tänkt att göra ett inlägg men hade en tillfällig idétorka men sedan kom jag på något. Jo det är så att lilla jag har haft vissa funderingar varför man dras till vissa sorters böcker mer än andra.
Ta som exempel Western och Rymd berättleser såsom Starwars, som är alla barns favoriter. Varför frågade jag mig? Min teori skulle vara att det har med miljön att göra. Men vad menar jag med miljö? Jo vad jag menar skulle vara hur landskapet kring karaktärerna är. Den erfarne läsaren skulle märka att barn såväl som vyxna tycker om stora öppna vidder med ett lugn över sig. Den stora öknen, den oändliga rymden och i fantasyn kommer man ofta över öppna hedar eller väldiga skogar.

Faktor två (som hör ihop med tredje) skulle vara att detta lugn jag nämnde krusas av något. Jag valde ondskan som denna ingerisenen eftersom det oftast är de som får vara denna krusning i lugnet.

Eh, hoppas ni har kunnat följa en röd tråd hittills. Fktor nummer tre till att vi skulle tycka om en bok skulle vara att det är en ond och en god sida. Det gör historien lätt att förstå och gör det lättare att uppskatta de goda hjältarna för att man vet att de vill väl. Nu är det så man realistiskt sett inte kan förvänta sig att alla ska gilla att det är på detta sett så som jag ser det får författaren bestämma sig för vilken typ av läsare han (kanske sexistiskt att säga han men jag är kille så vad vill ni att jag ska göra?) vill vända sig sig. Personligen har jag delad smak då jag kan läsa båda två och uppskatta dem lika mycket.

MvH Nevyn


Namn: Nevyn
E-post:
Tid: 18:21
Datum: 2001/07/23