Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Omslaget till Svarta Tornet

Jag vet inte om det finns någon annan serie som är LIKA komplex och lång som WoT, det börjar väl närma sig världsrekord där. Men om du vill läsa SF så kan du ju testa Asimovs Stiftelse-trilogi (som blev mycket mer än en trilogi och sedan tillkom ju robotberättelserna som sedan vävs ihop med Stiftelsen så ...) Varning dock för att personskildringarna är minst sagt platta, särskilt i början. Det är fel att påstå att serien har någon likhet med WoT ... men det är i alla fall en massa tjocka böcker. :-)

Om du söker i vilken genre som helst så rekommenderar jag en av mina största favoriter överhuvudtaget: Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg. Det är mycket långt ifrån både fantasy och SF (frånsett att de gör en längre resa!), snarare trampar man rätt djupt i myllan ... men där finns å andra sidan några av de bästa personskildringar jag någonsin har sett.

En annan väldigt lång och väldigt komplex berättelse är "Krig och fred" av Leo Tolstoj. Om man orkar med alla ryska namn (och smeknamn) och dessutom gillar krigsskildringar så har man något att bita i där. Tempot kan vara lite lågt, särskilt i början ... Storslaget och komplicerat är det i alla fall så att det räcker till. Man blir rätt ofta helförbannad på personerna men det är kanske just för att de känns så levande.

Och så finns ju Margit Sandemos Isfolksserie om man väl läsa något som är evighetslångt och fantasifyllt fast den rekommenderar jag inte. Men smaken är ju olika.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 10:44
Datum: 2000/05/12