Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fråga till NoK

Det är i alla fall roligt att Neil Gaiman nu är etablerad i Sverige. Inte för att han håller nobelprisstil direkt, men direkt dålig som författare är han ju inte.

Vad jag tror är att det skrivs en hel del god fantasy i Sverige som inte kallas fantasy. Läste just idag en recension av någon kulturellt godkänd författare, där "magiska inslag ibland får spränga ramarna till det fantastiska". Respekterade författare som Kerstin Ekman och Sigrid Combüchen har skrivit historier med vissa fantasyanslag, för att bara ta någora exempel. *låtsas att jag kunde nämna tio till på rak arm fast jag inte ids tala om dem för er. Hehe.*

Förlagen kunde här ta ett litet steg för att integrera populärlitteraturens fantasy med mer originella verk, genom att inte gräva meterdjupa diken mellan dessa böcker. Titta på omslagens utseende bara, och jämför. Det är nästan skrattretande - när en bok är s k seriös så är det milda färger och ganska sparsmakad formgivning, det tycks vara på modet nu. Och så fantasyomslagen, med lysande guldbokstäver och grälla effekter. (Ok, jag gillar faktiskt Michael Whelan.) Snacka om att skicka ut signaler. Och läsare är i det här fallet ganska lättledda, även jag.

Emellanåt dyker det också upp en och annan fantasyälskare - hr Norén? - som kan ge tips på böcker som inte ligger på fantasyns fem-i-topp. Det behövs!
Nu vill jag inte hävda att alla ska kasta ut sina Jordan, Eddings och Brooks. Tvärtom, populärlitteratur är definitivt inkörsporten till "smalare" litteratur (och förresten är den jäkligt underhållande ibland. Jag funderar rent av på att återuppta WoT-läsandet).

Men, ja, hm, jag tror att det viktiga är att s k riktiga författare fortsätter att skriva fantastiska historier och att man inte är rädd för att separera dem från övrig fantasy. Och all fantasy MÅSTE inte vara lättläst, rikta sig till yngre vuxna/ungdomar, etc etc.

På tal om inget var jag i bokhandeln idag och ögnade igenom Arrakis-ökenplaneten som jag länge tänkt läsa. Såg trevlig ut - men texten var jättetät och fontstorleken minimal så man blev matt bara av att snegla på den ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 21:22
Datum: 2001/09/04