Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Low Fantasy?

Enligt någon definition jag har hört är low fantasy sådant som utspelar sig åtminstone delvis i "vår" värld eller i någon värld som är mycket lik vår egen. (Vilket skulle göra att krönikorna om Thomas Covenant var low fantasy? Låter underligt! Jag tror inte att böcker som bara gör AVSTAMP i vår egen värld automatiskt svarar mot definitionen) Ett bra exempel på low fantasy är "Eriador, det gyllene landet" vars författare jag givetvis har glömt. Det är möjligt att Irmelin Sandman Lilius' böcker om det fiktiva landet Tulavall kan kallas low fantasy - inte för att Tulavall existerar, men för att det är förvillande likt Finland. Philip Pullmans serie "Den mörka materien" kan nog också kallas low fantasy ... fast den är så speciell att det är svårt att klassificera den. Lyckligtvis! Det brukar förekomma magi även i low fantasy-historier, men på ett mindre uttalat sätt. High fantasy inbegriper nästan alltid "kungligheter" av något slag, medan low fantasy tycks handla mer om "vanligt folk".

Ibland gör alla dessa fantasydefinitioner mig lite bedrövad. Ju fler regler och definitoner man sätter upp, desto större blir risken att litteraturen blir enahanda och fantasilös (!) Så jag tycker att det är kul med böcker som blir lite svårplacerade. All high fantasy ska väl inte behöva handla om någon ung bondpojke som slåss mot en svart kung med hjälp av en trollkarl och någon magisk pryl. Det verkar ju faktiskt som om low fantasy innehåller fler variationer ...

Det finns säkert någon som inte håller med mig i mina definitioner men varsågoda och debattera. Jag känner mig själv ganska osäker. Tror jag. ;-)


Namn: Christina
E-post:
Tid: 21:41
Datum: 2000/05/20