Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Niklas Krog

Sanningen är att alla människor tycker olika. Man kan inte generellt säga att en viss bok är mer eller mindre lämpad att börja med eftersom någon kanske börjar med tolkien och älskar den, andra tycker tolkien är för "tråkig", andra läser shanarra och älskar dem, andra tycker de är trista och börjar aldrig lära mer fantasy på grund av det..

Det jag vänder mig emot är att det på något sätt antyder att det skulle vara sämre litteratur, vilket får till följd att många unga inte "vågar" tycka om dem för att det, trots allt, är viktigt med andras åsikter när man är i en viss ålder. Jag tar själv illa upp om någon säger att mina favoritböcker skulle vara "barnböcker" eller "nybörjarlitteratur", men jag vågar iof erkänna att jag gillar dem ändå.

Bara för att en bok inte har avancerade intriger eller komplicerat språk så kan den visst vara minst lika bra!

Det är en elitistisk ton i sådana uttalanden som jag starkt motsätter mig.

Det ÄR helt enkelt så att smaken är olika, och det finns ingen som har rätt att tala om det jag tycker om skulle vara mindre värt än det som någon annan tycker om.

Det jag tycker om med fantasy är just att det inte är så snobbigt som många andra genrer, fantasy anses allmänt som skräplitteratur och det passar mig utmärkt, för då kommer inga fjolliga "proffs" på böcker och ska klanka ner på språkbruk och karaktärer och liknande.

Det är precis samma sak som diskussionen "läs engelska annars är du en fjant" som cirkulerat hundratals gånger.

Låt var och en tycka vad de vill utan att komma med nedlåtande kommentarer.


Namn: pejgan
E-post:
Tid: 08:38
Datum: 2001/09/18