Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Niklas Krog

Varför skulle ordet nybörjare vara nedvärderande på något vis?

Personligen tycker jag inte att det är något fel i att kalla Eddings böcker för nybörjar fantasy. Och att personerna som läser dem skulle vara töntar eller vad det nu var ni kallade dem så håller jag inte med.

Många här har läst Eddings och jag tror inte att det är någon som anses var "tönt" här.

Eddings är en bra författare att börja med eftersom hans böcker är lättlästa.

Lättlästa betyder inte stor stil, att det är skrivet på ett enkelt språk eller att handlingen är enkel. Texten flyter bra helt enkelt och handlingen är inte allför jobbig att ta sig igenom.

Därför är tex Sagan om Belgarion en bra bok att börja med om man vill läsa fantasy, tycker jag.

Om en bok blir lite tråkig eller jobbig att ta sig igenom är det lätt att man ger upp (jag gav upp på Sagan om Ringen mååånga gånger) och inte orkar läsa böcker från den genren eller böcker överhuvudtaget.

Om man då börjar med en lättläst och lite rolig bok får man mersmak och läser fler böcker. Samtidigt har man kommit in i läsandet och läser nu för att det är kul och för att man vill läsa. Därför kan man ta tag i 'jobbigare' böcker som Sagan om Ringen och Wot till exempel.

Det är som med allt annat! Ibörjan när man ska lära sig läsa börjar man med lätta och roliga texter och sedan slutar det med att man läser hela böcker.

Fantasyn är speciell på det sättet att det ofta är bokserier. Är man van att läsa böcker som inte är serier kan det vara jobbigt i början eftersom man känner att den aldrig tar slut. Läser man då Sagan om Belgarion så är inte böckerna flera hundra sidor långa och det blir inte jobbigt att börja på nästa.

När man sedan har blivit lite varm i kläderna vad gäller serier så känns det inte jobbigt att börja läsa en större serie med böcker på flera sidor.

Det är vad jag tycker! Och jag säger inte att det ÄR så utan det är bara min teori/förklaring på varför jag (och många andra) anser att Eddings böcker är nybörjarfantasy.

Jag gillar Eddings förutom hans Elenien och jag tycker inte att det är fel att säga att Eddings böcker är bra nybörjarböcker.

Så det så! ;O)

/Disa


Namn: Disa
E-post: Disa@Lejon.net
Tid: 15:05
Datum: 2001/09/18