Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Niklas Krog

Hoppsan här hettade det till!
Disa:
Liksom Pejgan sa, måste man väl vara något när man inte är nybörjare längre. Hur länge är man t.ex. nybörjare. När man tuggat sig igenom sin första nybörjarvänliga Belgarionbok? Sålunda kan man sluta läsa de böckerna sedan, eftersom man inte är nybörjare längre.

>>"Elit/proffs" finns väl inte inom bokvärlden? Det är ju ingen tävling i att läsa. ;O)
Nej, men nybörjare finns det?

Vad jag egentligen menar, så utgår jag, kanske dumt, ifrån att den som läser sin första fantasybok förmodligen har läst andra böcker tidigare. Har personen inte gjort det är han/hon kanske att betrakta som en nybörjarläsare.

När man talar om "nybörjarfantasy" får jag fortfarande känslan av att fantasy är någon sorts särskilt avancerad litteraturform som man behöver hjälp för att lotsas in i. Med hjälp av lättlästa böcker. Jag anser inte att den är det. Det är ju faktiskt inte bara inom fantasyn det finns långa och tjocka serier. De tre musketörerna är ju inte så lätt tuggad den heller trots det är det väl väldigt många unga, åtminstone i min generation, som läst den.

Anledningen till att jag tog upp att jag själv läste Tolkien som 12-åring var att jag ville få fram just att alla läsare var olika. Dig passade det inte, mej passade det utmärkt.

Om jag skulle rekommendera en tolvåring att läsa Sagan om ringen?
Svaret är tveklöst ja. Dvs om 12-åringen tycker om att läsa och inte har lässvårigheter.
Eftersom jag själv läser SoR för min 9-åriga dotter och även läst den högt för mina söner när de var 8-9 års ålder. Den ena av grabbarna läste den sedan själv när han var just 12.

Jag föredrar själv tunnare böcker eftersom 1000sidors böcker blir så jobbiga att läsa i sängen. Men mängden som måste läsas blir ju ändå detsamma.

Sen kommer vi till Muuuandet. Jag hoppas att du förstår att det var sagt med glimten i ögat och inte därmed sagt att man inte fick diskutera mer. Jag fortsätter gärna diskutera eftersom jag tycker att detta är ett intressant ämne. För min del får du skrika nybörjarfantasy tills du blir blå i ansiktet men jag anser lik förbannat att de enda nybörjarna som finns inom läsandet är de som sitter på skolbänken i första klass./Beth


Namn: Beth
E-post:
Tid: 19:26
Datum: 2001/09/19