Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Margit Sandemo

Ok, ni får jättegärna tycka att det är skräp, men det är lika lite massproducerade upprepningar som i många andra, väl kända, serier.

Harlequin har, så vitt jag vet, aldrig haft några ambitioner att vara "bra" litteratur. Om man läser 200 Cartland-böcker (min mor samlar på dem så jag har läst de flesta faktiskt) så lär man sig efter 4 böcker handlingen. Det är en markis/hertig/kungighet som träffas liten oskuldsfull flicka som spelar fattig men egentligen är drottning kristina själv. Harlequin böckerna handlar till 99 % om stor stark karl som träffar stor,stark eller liten, svag kvinna och så blir de kära, men hoppsan något kom ivägen och så tar det 200 sidor innan de kommer på att de faktiskt älskar varandra..


Sandemo's serier handlar iof om kärlek och trolldom, men det är en släktkrönika (eller rättare sagt 1 släktkrönika + 2 extra serier efteråt plus en massa andra fristående böcker som jag inte läst och därför inte ska uttala mig om).

Och jag tycker ändå att bibliotekens uppgift är att köpa in det folk läser, inte det som anses vara bra. Det finns väl en anledning att fantasysektionen på tex. Sundsvalls bibliotek alltid under mina år var till hälften tömd. Och de hade både kända och okända författare och pocket, kartonnage, inbundet. Varför är det bättre att köpa in 200 böcker som 5 pers läser än 50 som kanske hundratals läser, bara för att de är dyrare eller mindre massproducerade?

Många som lånar på bibliotek är ungdomar som inte har så gott ställt, och de kanske inte har råd att köpa böckerna även om de bara kostar 59 kr styck...


Namn: pejgan
E-post:
Tid: 10:19
Datum: 2001/09/20