Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Pseudonymer?

Det finns mängder med skäl till att en författare använder en pseudonym.

Ett vanligt fall är att en kvinnlig författare fortsätter att skriva under sitt flicknamn (exempel är Megan Lindholm/Margaret Ogden eller Kate Wilhelm/Kate Knight), även om detta knappast är att betrakta som en riktig pseudonym.

Marknadsföringsskäl spelar också in, speciellt när det gäller noveller som publiceras i magasin. Speciellt under 40- och 50-talet fanns det ett koppel författare (Kuttner/Moore, Robert Silverberg, Heinlein) som var så produktiva att de lätt kunde fylla ett magasin månad efter månad. Genom att använda pseudonymer (som ibland var knutna till magasinet eller utgivaren istället för författaren) framstod det som om magasinet hade bidrag från fler författare. Det kanske mest välkända exemplet på detta är Lewis Padgett (pseudonym för CL Moore och Fred Kuttner).

Sedan finns det författare som använder en pseudonym bara för att bevisa någonting. Det klassiska exemplet är James Tiptree, Jr (pseudonym för Alice Sheldon). Jag tror det är det enda fallet där en författarpseudonym fått ett pris uppkallat efter sig.

Sedan finns det de som använder pseudonymer för att få en nystart i sitt berättande och/eller i sin bokförsäljning. Robin Hobb är ett exempel på detta.

Och så slutligen finns det författare som använder pseudonymer eftersom de känner att de skriver olika sorters saker under de olika pseudonymerna. Robert Jordan är nog ett exempel på det sista.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 23:52
Datum: 2001/09/25