Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Varför inte i fantasy-världen?

Jill, visst har du rätt - i en del fall angående fantasy och "önskan". Samtidigt bör väl påpekas att uppdelningen av gott&ont har blivit allt mindre distinkt även i fantasyvärlden. Den svartvita fantasyn är omodern, åtminstone i "vuxenfantasy". Och i takt med att författarna skapar mer komplexa världar, kommer också nya slags frågeställningar in - bland annat om homosexualitet. För femtio år sedan skulle ingen kommit på idén att ta upp sådana ämnen. (Rätta mig om jag har fel, Karl-Johan.)

Men fortfarande är den medelstidsaktiga miljön populär. Märk väl - jag sa att det SKENBART var medeltid, men detta har vi ju redan pratat om en massa gånger. Lite föraktfullt brukar man tala om "pseudomedeltid". Ändå blandar man ju hela tiden ihop äkta medeltid med fantasy och därmed kommer också vissa moralvärderingar in.

Jag sa INTE att folk inte fick utomäktenskapliga barn eller inte försökte använda preventivmedel även förr i världen. Men det var ju ändå helt andra saker än idag och därmed var det ju inte lika lätt för en kvinna att ha utomäktenskapliga förbindelser och bara ha roligt av det. Som du själv säger, det förekom barnamord, farliga ingrepp och annat ...

Jag sa inte heller att homosexualitet inte existerade, men att det inte kunde utövas _öppet_. Troligen har andelen homosexuella varit rätt konstant genom tiderna även om många har fått leva "i garderoben" i hela sitt liv... Så på den punkten är vi alldeles överens.

I övrigt ska vi kanske inte röra ihop begreppen. Fantasyn är som sagt inte alltid så utopisk. Bara för att en författare skildrar kvinnoförtryck, homofobi och allmänt puritanskt leverne så betyder det inte att boken är dålig eller att författaren delar sådant synsätt. Snällisarna i fantasy ska inte alltid behöva vara språkrör för våra moderna åsikter om hur allt borde vara. Det blir mer trovärdigt om de verkar vara barn av sin egen tid och värld.

(Fast det blir ju ofta balansgång ändå, och det är inte alltid författaren lyckas, hmpf. Ibland skär det sig, så att säga...)


För att hoppa över till ämnet homosexualitet idag i vårt samhälle, så verkar det fortfarande finnas folk som tror att det smittar eller är något man "väljer" på pin kiv. Eller att det är en modern fluga, eller att bara människor är det.

Lyckligtvis är nog dessa uppfattningar på väg att försvinna.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 11:02
Datum: 2001/10/22