Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

novellregler

När man talar om berättelsers längd så brukar man mäta i ord och inte i sidor, eftersom sidantalet ju helt beror på hur stor texten är. ORdbehandlingsprogram som Word har inbyggda ordräknare fast jag vet inte vad den räknar som ord - om väldigt korta ord räknas, till exempel. De bygger ofta på någon engelsk definition. Annars kan man ju själv räkna ord på en rad som ser genomsnittlig ut, räkna antalet rader på en sida och sedan göra en bra uppskattning.

Det finns inga exakta definitioner och inga regler, utom dem som sätts i speciella sammanhang - tävlingar t ex. Om läraren tycker att en novell är "för lång" så borde det ju funnits någon begränsning satt från början.

Korta romaner, typ "kioskromaner", brukar ligga på runt 65000 ord. Blir det kortare än så kan man tala om "lång novell" eller kanske "kortroman" (!) Jag är inte alls säker, men jag tror att berättelser som är mellan 25000 och 50000 ord ofta kallas långnoveller.

Svenska "roman" är "novel" på engelska. Svenska "novell" är "short story" på engelska. Långnovell blir "novella", TROR jag.
Förmodligen är jag nu helt ute och cyklar så någon på NoK kan väl rätta mig innan jag åkt i diket helt och hållet ... ;-)


Namn: Christina
E-post:
Tid: 19:43
Datum: 2000/05/31