Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Paksenarrion - Kort Rescention

Pejgan skrev:

"Jag gillade stämningen i böckerna och jag gillade skarpt att en kvinna kan vara stor och stark och hjälte och inte bara liten och späd."

Tja, jag vete tusan om jag gillade böckerna. Då finns det bättre exempel på stora och starka kvinnliga hjältar i fantasy.

CL Moore: _Jirel of Joiry_ torde vara det tidigaste exemplet, och definitivt ett av de bästa. Gavs ut samlat i pocket av Ace för något år sedan, men de har tyvärr nog låtit det gå ur tryck.

Margaret Ball: _Mathemagics_, som kan sägas vara en utväxt av Baens antologier på temat "Chicks in Chainmail". Både romanen och antologierna är mer komiska än heroiska (och antologierna har sjunkit betänkligt i standard) men likafullt läsvärda.

Barbara Hambly: _The Ladies of Mandrigyrn_ (finns på svenska som _Det svarta citadellet_, men lycka till med att hitta ett exemplar). Hon har ofta starka och trovärdiga kvinnliga huvudpersoner i sina böcker; Jenny i _Dragonslayer_ (_Morkeleb den svarte_ på svenska) är nog det främsta exemplet.

I gränslandet mellan sf och fantasy hittar man Jo Clayton's Diadem-serie som främst behandlar stjärnfararen Aleytys.

Den bästa samlingen kvinnliga hjältar tycker jag dock finns i sf i Lois Bujolds böcker. Från Cordelia Naismith (_Cordelia's Honor_) över Elena Bothari (_The Warrior's Apprentice_, _Mirror Dance_) Elli Quinn (_Ethan of Athos_, _Brothers in Arms_, _Mirror Dance_), sergeant Taura ("Labyrinth", _Mirror Dance_) till Ekaterin Vorsoisson (_Komarr_).

Elizabeth Moons bästa bok anser jag för övrigt _Once a Hero_ vara. Lämnar Paksennarion-böckerna långt efter sig.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 22:41
Datum: 2001/10/29