Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Om Jordan ...och Tolkien

Ha, tog mig in på forumet till slut. Men min egen dator är fortfarande paj.

Jo, jag har för mig att Jordan inte har stuckit under stol med att första boken i serien, Eye of the World, delvis är en hyllning till Tolkien. (Minns för övrigt TBC:s Merrin och Pirrin...) Det finns ju inte bara EN likhet. Sedan känns det nästan som en sport att försöka lista ut vilken legend/historia som han har "inspirerats" av. Det är okej att göra så, tycker jag. Lite fånigt blir det bara när en del alltför hängivna fans försäkrar att Jordan själv har hittat på precis allting.

Men jag tycker ändå att han har varit kreativ. Yin-Yang-symbolen är väldigt listigt använd.

Jag gjorde ju också en tolkien-tribut i "Svart eld". Inte skickar jag ut ett litet utvalt sällskap att knata i bergen bara för att jag tror att det är så himla originellt ... och nog lyckades jag få upp dem på en ås till slut, för precis som Beth har jag hakat upp mig på alla dessa åsar i Härskarringen ...

Men landskapet är ju nästan halva nöjet med SoR. Det är då man verkligen känner hur stor och häftig hans värld är. På tal om det, vilken landskapsbeskrivning gillar ni bäst i ringen-trilogin?

Min egen favorit är kanske när de färdas nerför Anduin och passerar de här jättelika statyerna. Och så tycker jag att Mordor är riktigt kusligt ... min egen åsikt om landskapsbeskrivningar är att de helst ska ha något att tillföra berättelsen/handlingen. Men jag är väl ett otåligt barn av min tid. Egentligen MÅSTE det väl inte "hända" något hela tiden, det är bara jag som har vant mig vid det.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 12:39
Datum: 2001/11/09