Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Om Jordan ...och Tolkien

Disa skrev:

"I alla fall, det jag skulle komma till var att nu när jag läser om Sagan Om Ringen så märker jag fler och fler likheter mellan den och WoT. Jag blir nästan förbannad på Jordan eftersom han i stort kopierat personer/övrigt och sedan lagt till lite egna saker. *morrar*"

Som Christina skrev så är TEotW, särskilt i början, avsiktligt modellerad efter början på Härskarringen. Undantar man sedan Lan/Aragorn och Padan Fain/Gollum så finns det inte några personer som kan sägas vara direkta motsvarigheter till varandra.

"Är fantasy verkligen bara att försöka hitta någon redan existerande myt eller liknande och sedan skriva om den? Ok det gäller absolut inte alla fantasyböcker men Jordan verkar tydligen ha den uppfattningen. Att om man kopierar en redan stor bok lite diskret så kommer den att sälja bra."

Nej, men däremot är det väldigt vanligt - och jag ser inget fel med det. Både Jordan och Tolkien har och hade det uttalade målet att skriva "förmyter", den historia som sedan blev till våra myter. I just Jordans fall är jag tämligen säker på att han arbetat från samma källor som Tolkien, utan att kopiera Tolkien direkt. Och ska man ta Lan/Aragorn som exempel, så vill jag nog hävda att Lan är den mer intressanta karaktären.

Ska man vara elak var ju inte heller Tolkiens verk vidare originella. En stor del av deras styrka ligger just i att de återspeglar och utnyttjar arketyper och myter. Men just eftersom Tolkien samtidigt också "definierade" den episka fantasyn så blir också all annan episk fantasy lätt sedd som en kopia av hans böcker.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 20:38
Datum: 2001/11/10