Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Husvagns slunga

Jörgen: Husvagnsslunga/2002 är det senaste tillskottet till det svenska försvaret. Själva slungan bygger på motviktsprincipen och husvagnen kan anbringas till slungan på två olika sätt: antingen i en korg (Husvagnskorg/2002) eller med en krok (Husvagnsdragkrok/2002) som husvagnens dragkrok fästes i. Den senare lösningen är lättare och har något större räckvidd, men precisionen är sämre och risken för förtida husvagnssläpp är större. En vältränad husvagnsslungebesättning kan på under fem minuter växla mellan de två fästanordningarna, och kan skicka upp till tre husvagnar i timmen till den intet ont anande fienden, som kan befinna sig upp till 1000 meter bort.

Det tidigaste kända exemplet på ett försök till en husvagnsslunga går dock tillbaka till antik tid, den så kallade Trojanska husvagnen, där tidiga försök dock hade så menlig inverkan på besättningen av Odysseus såg sig tvingad att låta trojanerna själva släpa in vapnet i staden. Det är de tidiga husvagnarnas likheter med hästar (enligt den gamla kända principen att lika drar lika) som lett till senare historikers villfaror att husvagnen egentligen var en trähäst.

Leonardo da Vinci konstruerade på 1500-talet ett stort antal modeller av husvagnsslungor, både för miniatyrhusvagnar och i fullstor version. Deras effekt på stridsfältet var fruktad om än begränsad, även om träsplitter kunde spridas över stora områden.

Husvagnsslungan har också länge varit ett erkänt och fruktat vapen i dueller, vilket bland annat dokumenterats av Mark Twain i "The great French duel" (1879).

Dagens husvagnsslungeprojektiler är gjorda av plast, glasfiber och lättmetall, vilket kompletteras med brännbar gas (gasol) för ännu större verkan.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 18:16
Datum: 2001/11/26