Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fullständigt oombedda skrivråd

Jag har inte lust att sova än och har just nu inte lust med något annat heller så härmed tänker jag pådyvla detta ärade forum lite skrivtips.

Varför? Tja, det finns ju gott om folk här som gillar att skriva, och många som gör det bra också. Själv har jag varit fanatiskt intresserad av ämnet de senaste femton åren och har försökt samla på mig ALLT i den vägen, så med jämna mellanrum måste jag ut och undervisa folk om'et - vare sig de vill eller inte.

Detta viktigpetterattityd vågar jag nu ha eftersom nedanstående tips INTE är påhittade av mig själv, även om jag förstås har prövat dem. Så håll till godo (eller skippa denna tråd), här är ett par av mina favoriter.


1. Läs dina skrivna texter högt. (Se till så att ingen annan hör dig, annars blir du bara nervös.) Högt och tydligt, långsamt och inlevelsefullt. Låter det taskigt? Ändra ordvalet tills det börjar låta "naturligt".

2. Pröva att ta bort samtliga adjektiv eller adverb från ett beskrivande textstycke. Skriv om på ett annat sätt om meningarna inte längre stämmer. Som en fortsättning på övningen - sätt tillbaka de adjektiv som är absolut nödvändiga, men tänk över dem först.

3. Om du vill skriva en längre berättelse och har en massa idéer men ingen överblick, gör så här: gör en lista med sisådär 30 punkter. Skriv inledningsscenen på punkt 1, slutet på punkt 30, och plotta sedan in de scener du känner att du vill ha med. Det kan vara ögonblicksbilder eller hela händelsesekvenser. Sedan är det dags att flytta runt, hitta på mer, ta bort ... Jag har testat att göra det i datorn, men jag undrar om inte en tavla med Post-It-lappar egentligen är mer effektiv.

4. Vill du skriva något men det står still i huvudet? Testa en "hetsmetod". Slå upp en bok eller tidning med mycket bilder, välj den bild du först får syn på och skriv en berättelse som inspirerats av den bilden. Ta tiden - du får fem minuter, exakt. Det verkar först omöjligt att komma på något alls, men ...

5. Inse att den största skillnaden mellan bra författare och dåliga inte ligger i deras första utkast, utan i deras sista...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 23:55
Datum: 2001/11/30