Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Hjälp mig

Moirane skrev:

"Jag är i desperat behov av nya bra fantasy böcker. Jag läser sagan om drakens återkomst för 5 gången just nu.... Ge mig lite tips."

Trilogin _Övärlden_ av Ursula K LeGuin. En hörnsten utan vilken någons fantasybildning är komplett. Kan kompletteras med den sena uppföljaren _Tehanu_, men många ogillar den på grund av den omtolkning av de första böckerna som sker där (själv uppskattade jag den mycket).

JRR Tolkiens _Sagan om Ringen_ med flera (komplettera om nödvändigt med _Silmarillion_ och _Bilbo_). Har man inte mött Fangorn eller vandrat genom Mordor har man inte läst någon fantasy.

Jack Vances novellsvit _Den döende jorden_, där han med en enda mening uppmanar mer fantasykänsla än många författare klarar av på en hel övertjock roman.

_Röde Orm_ av Frans G Bengtsson, troligen den bästa äventyrsroman som skrivits på svenska. (Okej, inte fantasy, men lämnar ändå så gott som all fantasy bakom sig.)

Robin Hobbs trilogier "Fjärrskådarna" och "De levande skeppen". Robin Hobb är en av de få författare (kanske den ende) idag som klarar av att förnya den "episka" fantasyn.

Bertil Mårtenssons trilogi _Maktens vägar_ är troligen den bästa "episka" fantasy som skrivits på svenska, och samtidigt mycket svensk i anslaget.

Vill man ha något annat än det vanliga (horderna av ondingar mot de små snälla hjältarna som springer runt hela kartan på jakt efter ett godtyckligt valt föremål) så finns det också alternativ:

Barbara Hamblys _Morkeleb den svarte_ (även om den nog inte är lätt att få tag på, utgiven som den var i en kioskpocketfantasyserie för dryga tio år sedan).

De första fem böckerna i Roger Zelaznys Amber-serie (de senare fem kan man hoppa över utan förlust). Börjar som hårdkokt deckare och hinner kasta om hela handlingen ett halvdussin gånger bara i den första boken.

Slutligen, så att inte Christina blir sur på mig, får jag rekommendera duologin _Till Esperani_ av Karolina Bjällerstedt Mickos (jag tror hon håller på med en tredje del). Mycket annorlunda och lågmäld fantasy.

/Karl-Johan

(Ytterligare extratips för er som orkar:

_Om Gräs och Dis och Sand_ av Vonda N McIntyre. _Tigana_ av Guy Gavriel Kay. _Den nya solens bok_ av Gene Wolfe. Gormenghast-trilogin av Mervyn Peake. Vad som helst av Lord Dunsany. _Ars Moriendi_ av Pål Eggert. _Sagan om enhörningen_ av Peter S Beagle.)


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 22:41
Datum: 2001/12/03