Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Variation

En del i problemet är att man idag ser fantasy som detsamma som "high fantasy", dvs just den typen av böcker där hela världen står på spel och allt är ont eller gott.

Men det finns gott om fantasy där detta inte gäller - där man slipper många av klicheerna och det som "måste" vara med (_The Tough Guide to Fantasyland_ är för övrigt en fantastisk parodi av dagens standardfantasy, av Diana Wynne Jones).

Några exempel:

_Clouds End_ av Sean Stewart, startar som vanlig high fantasy men blir definitivt inte det mot slutet.

_Jhereg_ av Steven Brust, med diverse fristående uppföljare. Beskrivs nog mest träffande som Tolkien möter Gudfadern.
Hans Dumas-pastischer i fantasy-miljö, _The Phoenix Guards_ osv, är hejdlöst roliga.

_Dragonsbane_ av Barbara Hambly (finns på svenska under titeln _Morkeleb den svarte_ men blir knepig att få tag i). Hjälten är närsynt och vill fick nog av att slå ihjäl drakar första gången.

Sist: spring iväg till biblioteket och låna _Övärlden_ av Ursula K LeGuin (finns troligen på barn- och ungdomshyllan). Det viktigaste fantasyverket som skrivits efter Tolkien.

När du ändå är där, se efter ifall det finns en bok med titeln "Den döende jorden" av Jack Vance - den är nog klassificerad som sf men är minst lika mycket (om inte mer) fantasy. Tyvärr misshandlade översättningen Vances språk, men lite av kraften finns kvar och berättelserna är lika bra.

Plocka sedan med dig (det går visst inte att få stopp på mig idag) _Om Gräs och Dis och Sand_ av Vonda N McIntyre. Det är egentligen sf men känns lika mycket som en fantasyroman (första kapitlet kunde lika gärna inleda en fantasy- som en sf-berättelse). En god översättning med, av ingen mindre än Inger Edelfeldt.

Som sagt, det finns mycket bra fantasy som inte följer samma Tolkien-mall som Eddings, Jordan, Brooks med flera.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjnoren@hem.passagen.se
Tid: 01:43
Datum: 2000/06/15