Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Skallet mot Tolkien

I rättvisans namn ska återigen påpekas att både Aftonbladet och Expressen har haft flera olika personer som skrivit om Tolkiens bok och filmen, och det är lite olika vinklingar beroende på skribent. Aftonblaskans artikel om Tolkiens "farliga budskap" var hejdlöst fånig men inte oväntad; åsikten har framförts lite emellanåt.

Men det är samtidigt remarkabelt att det var hippierörelsen på sextiotalet som verkligen tog till sig den här boken - knappast den grupp som hyllade rasistiska och fascistiska ideal mest...

Man kan ösa in hur många ädla budskap - eller undvika att ösa in budskap överhuvudtaget! - i en berättelse ... och det hjälper inte. En del människor är inte läskunniga utan ersätter texten med sin egen uppfattning om vad det "nog" står där. Och det kan ibland bli alldeles väldigt fel.

Jag vill faktiskt inte bli fanatisk när det gäller Härskarringen. Böckerna är definitivt inte perfekta. Men de gav mig en oförglömlig läsupplevelse och nu har jag fått en underbar filmupplevelse också. Härligt! (Tre timmar satt jag där, och jag blev ledsen över att det tog slut så fort och ville genast se den igen!)

Men nu undrar jag vilka nya fantasyhändelser som stundar framåt våren, för mitt i all förtjusning känner jag att jag snart spyr på både Tolkien och Rowling ... Vad ska de filmatisera härnäst?

Får väl intensifiera mitt skrivande också.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 23:58
Datum: 2001/12/20