Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Sagan om ringen - filmatiseringen (spoiler)

Hejsan. Jag vet inte om någon kommer ihåg mig men jag brukade skriva en del här för sisådär 3 år sedan eller något i den stilen. Har sett den omtalade filmen och tänkte att det här forumet är rätt ställe att ventilera mina tankar i.

Först och främst kan jag säga att jag inte är besviken på filmen, men det beror mest på att jag inte hade några höga förväntningar.
Det största problemet med filmen är att den är alldeles för kort för att kunna vara rättvis mot boken.
Allting exploderade fram (vilket en del anser är en fördel) och hela filmen var, enligt mig, otroligt stressig. Jag tycker verkligen synd om de biobesökare som inte läst boken tidigare eftersom filmens händelseförlopp passar väldigt bra in på det välkända talesättet 'tårta på tårta'.
Direkt efter att hoberna stötte på en ringvålnad för första gången så radades det upp en massa hober-möter-ringvålnad-scener i följd. Ringvålnad dök upp, hober sprang. Ny scen. Ringvålnad dök upp, hober sprang...
Scenen vid färjan var ett klart nedköp. Jag anser att boken, där nervpirret vid tillfället berodde på hobernas rädsla snarare än att en ringvålnad var hack i häl med dem (vilket den ju också var i boken, men inte alls på samma vis), tillförde en hel del mer spänning än vad filmen gjorde.
Alla detaljmissar på resan mellan Hobsala och Bri gjorde att den färden kändes väldigt platt.

En annan sak som ganska tydligt visar vad jag menar med att handlingen stressades fram är Elronds rådslag. Bara sekunder efter att Frodo sagt att han skulle se till att ringen förstördes så hade ringens sällskap klubbats. Om det är meningen att det ska märkas att en film har ett manus så är den scenen ett praktexemplar.

Men men, det vore inte realistiskt att låta filmen föra fram händelseförloppet i samma tempo och detaljrikedom som boken eftersom det skulle kräva dygnslånga filmer. Men det är just av detta faktum som en SoR-filmatisering aldrig kommer att bli riktigt bra. Boken är inte på något sätt gjord för att kunna omvandlas till ett manus för en film.

Små förändringar och utelämnandet av vissa delar av boken är inget stör mig speciellt mycket (gillade dock inte riktigt förändringen på Stegrande ponnyn då Frodo av misstag fick på sig ringen). Det som stör är att händelseförloppet rusar fram i en väldig fart. Allt känns så uppstyltat.

Många sekvenser i filmen ger dock en väldigt trevlig eftersmak. Jag tänker främst på scenen vid Rauros som var väldigt bra. Ända från att Boromir försökte ta ringen från Frodo till Boromirs död och Sam och Frodos flykt satt jag med gåshud i biostolen. En fullpoängare.

Miljöerna var dessutom otroligt vackra och storslagna. På den fronten har Peter Jackson lyckats fullt ut.

För att fatta mig kort så anser jag att det är omöjligt att göra en bra filmatisering av Härskarringen. Men denna filmatisering är dock otroligt bra för att vara en filmatisering. Jag tror inte att det går att göra den speciellt mycket bättre. Däremot kunde det ha varit mycket värre, och det ska vi vara glada för att det inte är.


Namn: Elrid
E-post:
Tid: 01:06
Datum: 2001/12/22