Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Skrivar tips

Fantasy behöver inte vara samma sak som önskedröm, tycker jag. Det kan vara det. Men det jag menade i mitt lilla skrivtips var att det inte MÅSTE vara så. Även fantasyvärlden skulle bli rätt tråkig om det alltid var så. För att ta en aktuell film - visst är en viss meterlång figur med håriga fötter en trevligare hjälte än en humorbefriad kungaättling från Gondor, va?

Möjligen beror detta synsätt på att jag börjar bli smått förbittrad på Elfte Budet, som tycks lyda "kvinnor må ha hur många förtjänster som helst, men utseendet är ändå alltid det viktigaste". Sedan är det ju så att man ser väldigt olika på människor ... Skönheten ligger definitivt i betraktarens öga, ja! Jag lovar och svär att mina barn är vackrast i hela världen. Lekte lite med det begreppet i Svart eld... se mitt Elfwoodgalleri, där jag försökt skissa prinsessan Pait. Ingen stor skönhet, men ändå har hon inga problem att attrahera män. (OK, ingen vidare bra bild, det medges.)

Till Julle: Du har helt rätt i allting. Det viktigaste är att man har roligt! Allvarligt talat, det är så. Man hittar på för glatta livet och överraskar sig själv och så länge det är kul ska man hålla på så. Men det säger inte emot mina tips om planering m m. Grejen är den att dessa tips också är hemskt roliga om man gillar att skriva. Det låter lite konstigt, men själv älskar jag de där ögonblicken när jag försöker förbättra texten och känner att det faktiskt håller på att hända något med den. Det är inget vidare roligt att sitta med en sörja till berättelse och inte själv begripa varför det liksom inte fungerar.

Borde jag ge ut en bok om skrivtips? Hrm, får mig att tänka på ett citat som ofta används i sådana här sammanhang:

"Those who can, do. Those who can't, teach."

Nu är det så att de allra, allra flesta av mina tips kommer från andra källor. Jag har, som jag tidigare nämnt, harvat mycket i sådan här slags litteratur.

Ett tips för den intresserade är att söka sig till sajten för "Science Fiction Writers of America", SFWA. Andressen är http://www.sfwa.org
om jag inte minns helt fel. Där kan man navigera sig fram till en hel massa roliga artiklar och skrivtips och bland annat lära sig vad som menas med "Tom Swifties". Rekommenderas varmt!


Namn: Christina
E-post:
Tid: 20:42
Datum: 2002/01/05