Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

JK Rowling *spoiler 4:e boken*

Ok, tror för det första att vi tre (Beth, Pejgan och jag) har totalt olika definitioner på ordet nybörjarfantasy. Låt mig klargöra min defintion och syn på det hela:

Då jag pratar om nybörjarfantasy menar jag fantasyböcker som språk- och intrigmässigt är lite "enklare" än andra böcker inom samma genre. Perfekta exempel på just en nybörjarbok är Harry Potter. Intrigen är väldigt lättförståelig och språket likaså (vilket inte på något sätt hindrar boken från att vara otroligt bra). Härskarringen är då den exakta motsatsen och jag tycker än idag, trots att jag nu genom åren läst en avsevärd mängd böcker, att den är "svårläst". Full med svårutaliga namn, ett otroligt gammaldags språkbruk och fylld av - i alla fall för mig - svåra och jobbiga dikter. Självklart ska ett barn (eller ungdom) som aldrig läst fantasy tidigare börja med den lättaste fantasyboken och "arbeta sig uppåt". Att påstå motsatsen, dvs att den första fantasybok man läser ska vara en fantasybok i klass med Silmarillion, är ju ren idioti. Risken är då överhängande att läsaren smått drunknar i alla intriger och namn och sedan svär att aldrig mer läsa fantasybok. Första intrycket är som sagt det oftast det viktigaste.

Nybörjarfantasy är för alltså för mig de böcker man bör rekommendera och introducera nya läsare med. Om man ger en tolvåring (eller en 35-åring) Silmarillion risken stor att han/hon aldrig ens orkar sig igenom prologen, det skulle jag iallafall inte gjort.

Pejgan, att man som tolvåring vägrar inse att man kanske ska börja klättra från botten av stegen och uppåt är väl förståeligt, men att nu, flera år senare, inte inse att det är den bästa vägen är väl aningen infantilt?

Väntar spänt på svar...


Namn: Kire Dvärgstjärna
E-post:
Tid: 19:08
Datum: 2002/01/08