Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

JK Rowling *spoiler 4:e boken*

Du får gärna tycka så, men jag tycker det inte. Ja, när jag var 12 så läste jag väldigt "svår" litteratur. So? När jag blev äldre så fastnade jag för "lättare" litteratur. So? Du menar alltså att jag blivit barnsligare och mindre mogen med åldern eller?

Jag bryr mig faktiskt inte alls om HUR du definierar ordet nybörjarfantasy, det är själva ordet som gör mig galen.



"Att påstå motsatsen, dvs att den första fantasybok man läser ska vara en fantasybok i klass med Silmarillion, är ju ren idioti"

Ok, då räknas jag väl (igen) som idiot, för jag anser inte alls att en person som aldrig läst fantasy förut måste introduceras via "enklare" fantasy. Gäller det alla oavsett ålder som introduceras till fantasy eller endast de som precis börjat läsa?
Min mor började läsa fantasy vid 48 års ålder, jag kan garantera dig att hon klarar av att läsa silmarillion lika väl som Belgariaden.
Jag började långt tidigare, men jag klarade av Ringen-triologin utmärkt redan då. Jag skulle aldrig fallit för Eddings i mina yngre tonår, för jag gillade inte alls den typen av böcker då. Jag gillade tjocka, tunga böcker som tog lång tid att läsa.


"Nybörjarfantasy är för alltså för mig de böcker man bör rekommendera och introducera nya läsare med. Om man ger en tolvåring (eller en 35-åring) Silmarillion risken stor att han/hon aldrig ens orkar sig igenom prologen, det skulle jag iallafall inte gjort. "
Personligen så rekommenderar jag böcker som liknar det personen tidigare läst. En person som till vardags läser Tolstoy kan säkert klara Silmarillion, eller? Och en person som läst 200 fantasyböcker av typen Shanarra och Belgariaden kanske inte GILLAR böcker som har ett "svårt" språk som Gormenghast även om han/hon skulle klara av det?


Namn: pejgan
E-post:
Tid: 08:05
Datum: 2002/01/09