Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Jordan - Gud?

Jag skulle nog aldrig kunna rangordna författare - i varje fall inte i en lista som jag sedan skulle kunna stå för en längre tid. Det handlar så mycket om i vilken sinnesstämning man befinner sig i och framför allt vad man just för stunden vill ha. Brooks har en väldigt lättflytande stil som jag kan uppskatta i vissa lägen, men emellanåt vill jag ha något mer. Jordan har en del scener och idéer som är lysande, men ibland blir jag bara irriterad på honom. Och så vidare.

Jag tror att många uppfattar Tolkien som lite långtråkig just för att hans bok har kopierats hur många gånger som helst. Idéerna var knappt fräscha när han själv skrev ner dem, och nu är de minst sagt utslitna. inledningen av Sagan om ringen har jag alltid tyckt är rätt trist - men vissa stycken, som exempelvis färden genom Moria - oj, det är godis, det!

Frågan är också vad som menas med en Bra Författare. Är det någon som ger en bred publik vad den vill ha, eller någon som har en väldigt egen och nyskapande stil eller ... Ni har nämnt språket. Det finns en svensk författare som jag tycker har (hade) ett fantastiskt bra språk, och det är Peter Nilson. Ingen fantasyförfattare, men väl en möjlig inspirationskälla till blivande sådana, genom sina essäsamlingar. (Rekommenderas verkligen för den som letar efter häftiga uppslag!) Och så har han ju skrivit science fiction. Jag gillar hans språk just för att jag inte lägger märke till det! Men så finns ju författare som har ett så märkligt språk att man får stånga sig genom texten, men det finns ju de som tycker att DET är stor konst.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 00:41
Datum: 2000/06/24