Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

omslag

Jag har haft lite funderingar kring detta med omslag på sistone. När en bok i affären fångar mitt intresse, utan att jag har hört talas om den förut, går det till ungefär så här: Jag ser ett intressant omslag, jag ögnar igenom baksidestexten, jag tittar på första sidan och bläddrar kanske ytterligare några sidor framåt. Är intrycket fortfarande lovande, så köper jag kanske boken. Fantasyböcker har i allmänhet väldigt vackra omslagsbilder, men tja, det har ju Harlekinromaner också. Så egentligen betyder omslagsbilden bara något för den där allra första kontakten med boken, den som får mig att plocka upp den.

Frågan är om kravet på omslagsbilder har ökat eftersom vi är så vana vid TV och filmmediet. Har ni besökt något annat fantasydiskussionsforum så har ni garanterat snubblat över tråden "vilka skådisar vill ni ha till en filmatisering av boken XXX". Kan tyckas vara lite hypotetiskt, men det säger en del om intresset av att vilja visualisera de ansikten man läser om.

Boris Vallejo - mjaeh. Jag föredrar nog Michael Whelan. Men det kan bli lite för mycket av det goda när hjältarna ser ut som om de kom ur någon superhjälteserie allihop. (Jag skrev en liten satir om sådana bilder i "Svart eld".)

För övrigt brukar jag också slänga bort pappersomslagen efter ett tag. Föredrar nog ändå inbundna böcker framför kartonnage, eftersom kartonnage fortare slits ut. Men de är ju billigare, förstås ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 12:42
Datum: 2000/06/26