Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Svensk fantasy?

Kire skrev:

"Vad finns det fler för svenska fantasyförfattare än Anders Roman och Christina? Och är de läsvärda?"

Per Jorner, Bertil Mårtensson (han har även skrivit _Vingmästarens dotter_ som nog får kallas fantasy och en hel del sf) och Niklas Krog (inget h på slutet) har redan nämnts.

Sedan finns:

Karolina Bjällerstedt-Mickos, med sin duologi (men böckerna är fristående, som sig bör i en duo/trilogi) _Till Esperani_: _Mantor_ och _Larona_. Väldigt lite action men klart läsvärda, även om de kanske inte passar allas smak.

Pål Eggert, som ännu så länge bara kommit med _Ars Moriendi_ (dessutom via det lilla print-on-demand-förlaget Paradishuset, så den blir inte lätt att hitta). En alldeles utmärkt kortroman och bland de bästa fantasyberättelser som skrivits på svenska.

Erik Leijonhufvuds tre böcker har jag läst alldeles för många nedgörande recensioner av, så de har jag inte läst.

Sven Christer Swahn har skrivit en del ungdomsfantasy, men jag har inte läst något av den. Han är dock en utmärkt stilist och böckerna lär vara bra i övrigt med.

Kristoffer Leandor (ny chefredaktör för BLM, kan nämnas) har skrivit några skräck/fantasyböcker. Har dock inte läst någon av dem.

Går vi sedan lite tillbaka i tiden till när fantasyn inte var en egen genre så hittar vi författare som Tove Jansson, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och många andra litterära klassiker. Kerstin Ekman får man nog också säga har skrivit fantasy, i form av _Rövarna i Skuleskogen_ och _Urminnes tecken_ och kanske också en del andra böcker.

/Karl-Johan (nöjd nu, Beth ;-)


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 13:58
Datum: 2002/01/17