Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Strindberg/Fantasy

Christina: "Man skriver en historia om något. Om det så behövs, för man in övernaturligheter, placerar kanske handlingen i en annan värld ... och då är det plötsligt fantasy, åtminstone enligt vissa."

Javisst är det så men jag nämnde också undatagsfallen. Detär en historia som berättas på en annan plats, vissa övernaturligheter och tillför lite annat i smeten och du kan kalla vad det vad man vill, även fantasy. Men i detta fallet där just Strindber är subjektet för diskussion skulle jag inte tro att de helt klart skilda stilarna är helt omöjliga att genomföra en fusion emellan.

Röda Rummet är en tidsskildring. Men den är också en stads delskildring och en miljöskildring. Man känner igen mycket av den tidens söder och den tidens Stockholm.
En perfekt beskrivning och ett kärt återseende av ett gammalt Sverige. Jag är lite konfunderad, hur ska detta kunna omsättas och kombineras med Fantasy?

Räven: "Jag undrade om det skulle kunna gå att sammanföra så två vitt skilda genrer."
Det skulle bero på. Vem skulle vilja läsa om

"Du får det att låta som att det bara ska var action i Titanic men igen romantik."
Denna bit vet jag däremot inte hur du kunde få ihop. Vad jag har sagt är att Strindberg inte kan omskrivas till Fantasy p.g.a. att skildringen, den förutbestämda platsen och handlingen. Den är redan bestämd och att blanda det med Fantasy skulle jag vilja beskriva med denna metafor: Det går ungefär lika bra ihop som en känga i storlek 48 med en högklackad damstövel anpassad för en myras fot.

"Men jag hoppas att du inte menar mig för jag har läst fler böcker än du kan ana..."
Nej jag menar lite allmänt alla andra forumisterhär som mer eller mindre har blivit fantasynarkomaner. De som i principen aldirg läst mer än en Bertbok och sedan hållt fast till fantasy efter det. Själv har jag kommit att se fantasy som en verklighetsflykt.
Läst många andra böcker du med? Bra, det har nog jag med... Man kan inte föra en sådan här disskussion om man inte känner sig hemma i litteraturens värld och inte enbart Fantasyns lilla, om än storslagna och underbara, vrå.

MvH Nevyn


Namn: Nevyn
E-post:
Tid: 19:11
Datum: 2002/01/18