Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Sagan om draken

Lizard skrev:

"Tomater vare...nåväl, here they come...Vill du läsa nåt riktigt hjärndött, pröva Conan barbaren. Fast de är svåra att få tag på numer. Hyllare av Svett och Muskler har snott åt sig alla exen o sitter pårom."

Hmmm... nu är jag inte lika stor vän till Conan som Anders Palm, men Robert E Howard var en gudabenådad berättare och få har som han kunnat skriva ren och rå action.

Tyvärr räcker väldigt få av de svenska översättningarna till för att få fram urkraften hos Howards noveller, men den finns där, särskilt om man jämför originalen med alla de tusentals kopior som andra författare (till exempel Jordan) krystat ur sig.

Det är inte en slump att Howard fortfarande är bland den blott handfull pulpförfattare från 20- och 30-talet som fortfarande är läsbara. (Andra intressanta författare från den perioden är HP Lovecraft, CL Moore, Stanley Weinbaum, Henry Kuttner och i viss mån Clark Ashton Smith. EE "Doc" Smith har också en skara trogna beundrare, men närmar sig knappast de övrigas litterära status, vilket nog säger en del, med tanke på vilken status de har.)

Senaste numret av DAST Magazine innehåller för övrigt en utmärkt presentation av CL Moore.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 22:21
Datum: 2002/01/21