Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Astrid Lindgren har avlidit

Läsa bilderböcker tills man är tolv? TOLV?
Vilken planet kommer du ifrån, Planet XyZ?
Jag vet nu inte om du helt enkelt var ovanligt barnslig som tolvåring, eller om du bara förlorat minnet, men JAG läste i alla fall inte bilder böcker när jag var tolv.
Det var då jag började med "vuxenböcker" (Pratchett, mest).
Jag är fjorton nu, och jag läser andra saker än "sagor" också. Guillou, Auel, och ett trettio tal andra (vill du att jag ska säga vilka? Glöm det. Jag försökte en gång att skriva ner alla böcker jag läst på datorn, "innan det blir för många", men jag gav upp efter sisådär 4 sidor. I wordpad. På storlek 12. Ganska imponerande, hum?)
I alla fall så vill jag bara säga: underskatta inte minderåriga. Filosofi börjar man diskutera vid tio års åldern. Vid femton års ålder slutar man skapa egen filosofi och hakar upp sig på "varför finns jag?" och blir djupt deprimerad. Vid elva års åldern är man kapabel att skriva helt okay poesi.
Fy tusan vad arg jag blir när människor får för sig att det finns skillnader på grund av ÅLDER. Eller på grund av HUDFÄRG. Eller på grund av KÖN.
*arg*

I alla fall, så riktar sig fantasy mot tonåringar. Och barn. Och vuxna.
Precis lika mycket.
Det är det vi vill att du ska förstå.
För du antyder att fantasy riktar sig mot en speciel ÅLDER. Vilket är fel.
Eftersom det antayder att det finns skillnader i sätt och möjlighet att tänka -på grund av någonting så trivialt som ÅLDER.
Man är så gammal som man känner sig, och barn erövrar en vuxens intelligens vid sju års ålder, ibland tidigare.
Resten av tidan används till att lära sig saker, tex hur man säger "äppelkaka" på tyska och varför apfelküche stavas med "u" när det inte uttalas så.
Filosofi, poesi och intelligens är medfödda saker.

Så fantasy har alltså fått ett dåligt rykte på grund av att det av vissa människor klassas som barn, dvs bilder, böcker? Jaså?
Så därför, på grund av några tråkiga, åldersnazistiska gammla tråkmånsars uttallande, så är fantasy inte barnböcker längre? Det är BARA vuxenböcker, och alla barn som läser det är onormala?
Men snälla.
Det är som en backflash till nazi-tyskland tiden. Neej, vi tillåter inga svart, homosexuella eller socialt avikande personer på den här resturangen, inte på grund av vad vi själva tycker, utan på grund av vad några knäppa skitstövlar tycker -SKÄRP DIG!!!

Jag hoppas du inser att det du skrev är riktigt löjligt, för det är nämligen det.


Namn: Eowyn
E-post:
Tid: 19:24
Datum: 2002/01/29