Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Tolkien - Gud?? =)

Tolkien skapade inte bara fantasygenren (vad som fanns innan må ha varit fantastiskt, men inte direkt vad vi idag kallar 'fantasy'), han hade förstånd nog att analysera vad det var han gjorde. Läs gärna hans essä "On Fairy-Tales" där han lägger grunden för mycket av dagens fantasyforskning. Få av dagens författare är teoretiskt lika medvetna om vad de gör (och alltför många 'klonar' Tolkien -- Brooks är ett bra exempel här: i första kapitlet av First King of Shannara hittar vi utbyggdsjägaren, den ensamma gamla trollkarlen, den onda fursten och hans hemska hantlangare, och den magiska artefakt som inte får falla i ondskans händer).

Däremot är Tolkien ibland uppfattad som "svår" vilket till viss del måste skyllas på översättningen till svenska (T. var själv inte förtjust i den, och krävde att någon annan skulle översätta Silmarillion). Ohlmarks må vara en bra översättare i andra fall, men trilogin är full av felöversättningar, bristande stilkänsla, och krånligheter som gör den trög att läsa.

Tyck för all del att en del av dagens fantasister är roligare att läsa, kanske med mer fart och fläkt, mer utbyggda världar och spännande karaktärer. Men glöm inte att Tolkien gjorde något ingen hade gjort förut, och gjorde det bra.


Namn: Stefan
E-post:
Tid: 11:00
Datum: 2000/07/03