Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Tolkiens betydelse

Det undras ibland över JRR Tolkiens betydelse för fantasylitteraturen och hur den skulle ha sett ut om inte han funnits som inspiratör och "skapare" av det typiska fantasylandet.

Vi får tänka oss en parallellvärld som avvek från vårt "spår" kanske 1945. I den här andra världen har JRRT skrivit The Hobbit, men han tappar sugen inför förlagens kallsinnighet när det gäller Silmarillion. The Hobbit är emellertid en älskad barnboksklassiker, "typiskt engelsk", men författaren ägnar resten av sitt liv åt att nytolka Beowulf och andra anglosaxiska skrifter. CS Lewis skriver Perelandra-trilogin och Min morbror trollkarlen och sysslar i övrigt med sitt kristna författarskap. The Screwtape Letters blir rena kultboken en tid. Och det kan man ju förstå, det blev den nästan i vår värld också. 60-talets hippiepok fastnar emellertid för Cabells fantastiska skröna om landet Poictesme. De 27 romanerna kommer ut i en påkostad nyutgåva 1965-67. Men de innebär inte samma revolution i skröndiktningen som Tolkiens genombrott innebar hos oss. Därtill är de alltför "svåra". Författare som Mervyn Peak upplever dock en behärskad blomstring och L Frank Baums böcker om Landet Oz åstadkommer en aktiv fandom med kongresser, fanzines och allt som hör till. Annars är det en tid för skräckromantiker som Edgar Allan Poe (ständigt aktuell) och inte minst Lovecraft.

Men det finns en liten klick som älskar sagor och berättelser med medeltida motiv, sådana som skrevs och skrivs av lord Dunsany, William Morris, T.H.White, Mary Stewart m fl. Kung Arthurs tid slår an romantiska strängar och en liten medeltidsrörelse med musik, danser och filmer existerar.

Annars är fantasyn i den där världen fortfarande en underavdelning till science fiction. Frank Herberts Dune-serie och Isaac Asimovs Stiftelse- och Robotromaner kommer ut i ständigt nya upplagor. Det finns också författare som vi aldrig hört talas om: J.O.Rigneys fantastiska sf-romaner i serien Universums hjul t ex.

Helt okända i den där parallellvärlden är författare som Eddings (om det inte var han som skrev om Polgara, den lilla ekorren), Jordan, Donaldson, Lloyd Alexander, McKillip, Kerr, Tad Williams m fl m fl.

Tja, så här hade kanske kunnat se ut.


Namn: Jörgen Peterzén
E-post:
Tid: 15:21
Datum: 2000/07/03