Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Bokmoms på block?

Igår då jag skulle köpa ett block (ett randigt, 150 sidor tjockt) för 35 kronor. Då jag kommer till kassan passar jag på att fråga om blocket innefattas av den sänkta bokmomsen. Killen i kassan säger då:

- Nej, tyvärr.

Jag frågar då om man inte kan se dessa block som oskrivna böcker, där du själv är författaren bakom den blivande bok som kommer att fylla blocket. Han nickar och håller med mig på varenda punkt men säger ändå att den inte blir billigare. Dubbelmoral säger jag, staten vill uppmuntra det litterära intresset i landet genom att folk ska läsa mer, men att folket ska skriva och utvecklas inom det svenska språket säger de bestämt nej till! Personalen håller bara med mig och rekommenderar mig att ta upp det med riksdagen.

Så idag har jag suttit och surfat och letat efter info om beslutet som togs om sänkt bokmoms. Det enda jag hittat av värde var motionen till riksdagen där bokmomsen togs upp. Den lyder:
"Vid en samlad bedömning finner regeringen att det sistnämnda alternativet är att föredra. Regeringen föreslår därför att den reducerade skattesatsen skall tillämpas för omsättning, gemenskapsinternt förvärv och import av följande varor med undantag för varor av denna typ som helt eller huvudsakligen ägnade åt reklam.

- Böcker, broschyrer, häften och liknande alster.
- Tidningar och tidskrifter
- Bilderböcker, ritböcker och målarböcker för barn
- Noter
- Kartor"

Kan Jörgen eller Karl-Johan som verkar insatta i NoKs affärer svara på min fråga, lurade bokhandeln mig på 6 kr eller innefattar inte bokmomsen randiga block på 150 sidor?


Namn: Kire Dvärgstjärna
E-post:
Tid: 15:30
Datum: 2002/02/07