Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Copycat

Vad jag har att säga om saken? *förvirrad* På tal om vadå?

Att det råkar bli "samma sak som" ibland är oundvikligt. Att bygga på någon myt, historisk händelse eller rentav någon annans historia är rätt ok, så länge man gör det på ett KREATIVT sätt. Med kreativt menas här att man med sin egen historia faktiskt tillför något nytt.

Det som kännetecknar kopior är just bristen på originalitet. Det blir enbart en blek spegling av originalet och då kan man ju undra varför denna kopia skrevs. I boken "Worlds of Wonder" ställer sf-författaren David Gerrold följande intressanta frågor:
"What kind of difference do YOU want to make? ... What do YOU want to say to the rest of your species?"

Om avsikten med att skriva en historia, inspirerad av ni-väljer-själva, enbart är att kopiera en framgångsrik författare (och förhoppningsvis tjäna mer än han) så skriver du inget original. Det kan, vänligt uttryckt, betraktas som en form av beundran för någon annans verk.

Om man däremot känner att man i sin historia lägger in något som faktiskt kommer inifrån en själv, om man använder NÅGOT av det som gör en till en egen individ, då kan man nog vara rätt säker på att det blir något unikt med berättelsen också.

Så det är bara (?) att fråga sig om man ägnar sig åt aktiv beundran eller om man faktiskt vill säga något själv. Den som inte orkar hitta på något själv utan bara är ute efter pengar, avrådes från att ge sig in i branschen. Bli företagsledare istället, det är fan så mycket bättre betalt och säkert mycket enklare också. Och i den branschen är det dessutom bara en fördel om man beter sig exakt likadant som alla andra i innegänget ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 22:37
Datum: 2002/02/16