Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

HELT nytt

Be honom höra av sig... han kan skicka ett mail till johan_julle@mail.com så kan vi besätämma kanal och rum och därefter jämföra SF och fantasy så mycket vi vill.

Att säga att alla härmar Tolkien, visar att man inte kan så mycket om ämnet fantasy. Att säga att Tolkien och Pratchett är de enda som kommer med något helt nytt... jag ryser.

1) Det fanns fantasy före Tolkien, han är knappast "fantasyns fader".
De som kom före Tolkien då? Har han tänkt på dem?

2) Även efter Tolkien finns det oerhört mycket nytt, orginellt. Har han någonsin läst något annat än episk fantasy? Hobb? Gaiman? På vilket sätt är Tolkiens verk "nytt" och deras inte.

3) Varken Tolkien eller Pratchett kommer med något helt nytt, bara där lägger han krokben för sig själv. Snarare tvärtom. Men *alla* påverkas av någon. Visa mig den författare som skriver utan att ha läst en enda bok, sett en enda film, hört en enda saga (och så vidare) - han/hon kommer med något helt nytt. Men då blir man å andra sidan inte heller författare. Tolkien hade säkert sina litterära förebilder, och tog dessutom massor från den nordiska mytologin. Han kom inte med något helt nytt. Pratchett tar från det mesta som finns av fantasy (nja, kanske inte det mesta då, men mycket) formar om det tills det passar hans syften, och driver med det :)

3) Tror han att ingen härmar någon i SF, lever han i en drömvärld - eller har inte läst så mycket av genren. Många härmar varandra mycket i SF också.

Var det inte här någon skrev "Var glad för att all annan fantasy finns, för annars skulle Pratchett inte ha någonting att driva med." Eller någonting i den stilen i alla fall.


Namn: Julle
E-post: johan_julle@mail.com
Tid: 20:48
Datum: 2002/02/28