Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Mat! Vad föredrar ni för något!!!

Vanligaste fantasymaten = stuvning???

Egentligen inte, tror jag. Det är nog en slapp översättning av "stew" som väl egentligen betyder köttgryta.

Så tänker man sig väl att folk helst lagade maten på den tiden man hade en gryta över en eld ... och det verkar man ju ha i de flesta fantasyböcker. I med allt man har av köttågrönsaker och lite vatten och kryddor, så blir det rätt gott. Med andra ord, ett ganska ursprungligt sätt att äta: man tager vad man haver.

Jag betecknar mig som allätare men håller mig helst till KRAV-märkt kött (grannen har fin uppfödning och kvaliteten är femstjärnig) för etikens skull.
I övrigt finns det mycket man kan diskutera angående mat och etik ... att äta fisk är i dessa dagar lite betänkligt med tanke på de larmrapporter om fiskbeståndet som nu kommer. I klartext: vi håller på att utrota exempelvis torsken. Kanske bättre att hålla sig till uppfödd lax, den är förresten billigare också.

Och grönsaker? Visst kan man leva på det. Men odling i stor skala påverkar naturen väldigt mycket och tränger undan åtskilliga djurarter. Och hur gödslar man det hela om man inte samtidigt har djur? Konstgödsel? Nja! Och även råttor och kålmaskar är ju djur ... som tyvärr måste hållas efter, dvs dödas, om det ska bli någon mat till oss att tala om ...



Nu ska jag återgå till fantasytemat! Jag har nämligen ett litet dilemma. Använder man spishällar i Svart eld eller lagar man mat över öppen eld? Tala om det för mig! Ja ... just det. Jag funderar nämligen över detta så att jag blir knasig på det och nu ber jag om lite hjälp eller rättare sagt förslag. Varför? Varför inte? Jag anser inte att miljön att så VÄLDIGT medeltida men hur gammal är egentligen gjutjärnsspisen? Till exempel?


Som ett PS: Jag gillar vegismat. Skulle egentligen äta mer av det om jag tålde det bättre. Och så är jag väl lite allergisk mot "nyttostämpeln". Läste en bok om vegetariska rätter, säkert jättegod mat. Men det räckte inte för författaren, utan hon måste ägna 13 sidor åt att tala om hur NYTTIGT och MORALISKT det var med vegismat också. Räcker det inte att konstatera att grön sparris med hollandaisesås är gudagott??? För det är det. Sedan kan man ju vara vegetarian av vilket skäl man vill, men FÅR man inte vara det enbart för att det är god mat? Eller?


Namn: Christina
E-post:
Tid: 20:04
Datum: 2002/03/17