Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Noveller,Sagor, Böcker och Bok serier

Det är kanske bara jag som tycker att det är väldigt SVÅRT att skriva just fantasy i novellform??

Jag fick för en tid sedan ett beställningsuppdrag på en "fantastisk" novell från en tidning. Det var svårt. Det blev en SF-novell eller rättare sagt en slags science fantasy a la Arkiv X. (Här får jag en nostalgisk tår i ögonvrån då jag minns Ithrons klassificeringsövningar... )

Med rendodlad fantasy som novell? Problemet är, tycker jag, all bakgrundsinformation. Man MÅSTE kanske inte skriva ett epos på 3897 sidor för att få med alla "nödvändiga fakta". Men novellen är ofta bara en ögonblicksbild eller en mycket kort episod. Då får man antingen hålla sig till vedertagna fantasyfakta - drake, spetsörade flygalver etc - och då försvinner nästan vitsen med fantasivärlden. Eller också får det bli en långnovell.

Eller - så får det bli low-fantasy, dvs lite mer H.C. Andersen-stuk på det hela. Han skrev fantastiska sagor, minns ni? Om ankor, galoscher, synålar och snögubbar. Känner man inspirationen tryta är det kanske inte så dumt att öva med sådana "småsaker", innan man börjar konstruera nästa Midgård eller Midkemia.

Just nu jobbar jag med en novell och det är tyvärr inte ens i närheten av fantasy. Så kan det bli.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:04
Datum: 2002/03/20