Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Dumma " ondingar "

För det första "måste" ju ondingarna vara lite dummare än hjältarna, för annars vinner inte hjältarna ... och i många fall är hjältarna själva rätt korkade ...

För det andra ÄR det ju faktiskt inte så smart att vara ruttet genomelak. Det kan ju ge vinning på kort sikt, men de flesta inser ju fördelen med att vara omtyckt, att kunna samarbeta osv. Egentligen är det själva idén som är korkad - skapar man varelser som är alltigenom goda eller onda så blir de gärna lite enfaldiga - ursäkta ordvitsen.

Jag tror att författare som Tolkien och Jordan vill framställa orcher och trollocker som "underutvecklade" just för att de ska vara en skapelse av en härskare som vill, men inte kan vara Gud. De blir pinsamma hastverk, dugliga till att slåss men utan alla de egenskaper som gör en människa "perfekt" eller hur man nu ska kalla det.

Visst skulle det vara kul att se verkligt dugliga elakingar, för då skulle det bli en mer intressant kamp än vad det brukar vara. Men om elakingarna verkligen är duktiga, så måste man kanske delvis beundra dem, och då får de alltså en god egenskap och är inte längre så genomusla ... osv ... och då blir berättelsen automatiskt mer nyanserad.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 15:34
Datum: 2000/07/24