Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

robert jordan

>Tycker inte man kan jämföra dessa två författare. Tolkien debuterade i en ganska okänd genre med få inspirationskällor och ändå lyckades erövra världen.
>Jordan däremot i en värld full av författare, bra och dåliga, och full med inspiration (inte minst Tolkien).

>Jag skulle snarare säga Mästaren och eleven. Eleven kommer en dag att överglänsa mästaren eftersom han lär sig att mästaren kan samt allt nytt.

Jag vet inte riktigt om jag tycker att Tolkien har påverkat fantasygenren i så hög grad som "alla" menar. Visst, det är väl han som öppnar folks ögon för fantasy, men om man ser till handling tycker jag att CS Lewis' Narniaböcker har betydligt mer av dagens fantasy i sig än SoR. SoR är väldigt otypisk för fantasy, med de ganska klena personporträtten (kan någon tänka sig Aragorn ifrågasätta sina val och handlingar på samma vis som t.ex. Rand al'Thor?), kvinnornas ganska undanskuffade roll och den (nästan) totala frånvaron av romantik.

Eddings gör en del intressanta poänger om det här i "Rivas Skrifter", ganska underhållande läsning om "bakom kulisserna"-arbetet med Belgarion/Mallorea. (Även om den gode Eddings tycks ha ett lätt storhetsvansinne.)


Namn: Gorg
E-post:
Tid: 00:21
Datum: 2002/05/20