Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Om Tolkien, Lovecraft och Howard

Christina skrev:

"Intressant, men får jag läsa ytterligare ett påstående om att all fantasy innehåller alver, dvärgar och annan tolkienrekvisita så kastar jag ut datorn och hela mitt lilla författarskap genom fönstret och skiter i det här."

Men... men... är det inte med alver eller dvärgar så _är_ det ju inte fantasy. Det stora problemet är nog att många litteraturvetare av idag inte är vidare välinformerade om fantasyns eller sf:s historia, och journalister har det nog ännu svårare.

"Förresten, kan verkligen Howard ensam ges äran för att ha "uppfunnit" den lättklädda krigarbruden eller dito muskelknutten? (Conan m fl) Jag kan liksom föreställa mig att de har förekommit i diverse skepnader genom litteraturhistorien. Fast nu citerar jag artikeln lite snett, det vet jag."

Det tvivlar jag på (jämför Unkas i _Den sista mohikanen_, till exempel) - däremot får det nog sägas att han renodlade figuren. Böckerna om John Carter och Tarzan av Edgar Rice Burroughs skrevs också till stora delar innan Howard började skriva om Conan, och Rider Haggard hade skrivit en hel del också.

För den delen är Howard ofta underskattad som författare. Visst, han skrev förskräckligt mycket skräp och inte vidare djupa böcker, men han _skrev_ så gott som alltid suveränt. Det har till och med skrivits uppsatser om de tre första meningarna i _Conan the Conqueror_:

>>De långa ljuslågorna fladdrade och fick svarta skuggor att dansa längs väggarna och sammetsdraperierna gick i vågor. Ändå var det helt vindstilla i rummet. Fyra män stod kring ett bord av ebenholts på vilket den gröna sarkofagen stod.>>

(Översättning Magnus Eriksson.)

Läs Howard! Acceptera inga kopior!

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 14:14
Datum: 2002/05/22